נטיות הפוכות וגנטיקה: מחקרים מדעיים בתחום הומסקסואליות ונטיות הפוכות וביסוסם הגנטי- מאת הפסיכיאטר ד”ר מיכאל אבועלפיה (“עולם קטן” 13/01/2010)
בשנים האחרונות נערכו מספר מחקרים מדעיים בתחום ההומוסקסואליות המנסים למצוא קשר בין נטיות הפוכות לבין מטענים תורשתיים או גנטיים, אך למעשה אין מחקר אשר הצליח למצוא קשר זה ולהצביע על גן האחראי לנטיות הפוכות. בשנת 1993 התפרסם מחקר בתחום ההומוסקסואלים שטען כי מצא הוכחה לקשר שכזה בין נטיות הפוכות לתורשה גנטית, אך המחקרים שנעשו בעקבותיו לא אישרו את מסקנותיו.
מה אומרים המחקרים בתחום ההומוסקסואליות ונטיות הפוכות?
הרבה מהמחקרים בתחום ההומוסקסואליות מסתכמים באמירות מעורפלות כגון: “תוצאות שייצגו קשר קרוב למשמעותי אשר יש לחקור באופן נרחב יותר בעתיד…”, או “עוד רבה העבודה בחקר הגנטיקה של המשיכה ההומוסקסואלית…”, ומחקרים אחרים מסיקים כי “אין כל ראיה לתמוך בתיאוריה ביולוגית, אלא ניתן להסביר הומוסקסואליות בצורה הטובה ביותר על ידי השפעה סביבתית”. מעניין כי המדענים המצדדים בהסבר הגנטי הינם בדרך כלל הומוסקסואלים בעצמם.
המתמודדים עם נטיות הפוכות
במהלך העשור האחרון יצרו קשר עם קו הסיוע של “עצת נפש” אלפי פונים, ומתוכם כ-2,500 בנושא נטיות הפוכות, צעירים ומבוגרים, דתיים וחילוניים, בתוך הארון ומחוצה לו.
מתוך נסיוננו והיכרותנו עם אותם פונים עולה כי בקרב כלל המתמודדים עם נטיות הפוכות ישנו מכנה משותף של נסיבות זהוֹת, נסיבות סביבתיות, חברתיות ובעיקר משפחתיות אשר הובילו להיווצרות הנטיה ההפוכה. מנסיוננו, נטיות הפוכות נובעות מבעיית זהוּת אשר נרכשה כתוצאה מחוויות שהאדם חווה במהלך חייו ובעיקר בילדותו.
בכל אופן, בין אם מדובר בנטיה נרכשת או מולדת, אין הדבר נוגע לשאלה האם יש מקום לברר אותה ולשנותה. השלכותיה והשפעותיה של הנטייה על חייו של המתמודד הן העומדות במרכז הסוגיה.
לאלפי מתמודדים בנטיות הפוכות נגרם סבל רב כתוצאה ממשיכתם המינית. הם חשים כי הקשר המיני עם בני מינם אינו מספק לאורך זמן. מחקרים רבים אף מראים כי שיעור הדיכאון וההתאבדויות בקרב הקהילה “הגאה” הוא מהגבוהים בעולם.
מתמודדים רבים מבינים כי הנטייה ההפוכה אינה יכולה להביאם לחיי אושר, סיפוק ושלמות, ולכן הם רוצים לבררה.
מאז ראשית האנושות שוקד האדם על פיתוח ושכלול העולם והטבע על ידי המדע, וכשם שהרפואה עוסקת בריפוי בעיות מולדות או נרכשות, כך גם הפסיכולוגיה מתמקדת בלעזור לאדם להתמודד עם המועקות הנפשיות המשבשות את אורח חייו, יהיה מקורן אשר יהיה.
הנוירולוגיה המודרנית כבר יודעת כי ע”י הטיפול הפסיכולוגי יכול האדם לשנות גם את המבנה הביולוגי והכימי של מוחו וגופו! דווקא ה”חסרונות” שבעולם מהווים הזדמנות לאדם להיות שותף להמשיך את מעשה הבריאה.
מתוך ההיכרות והמפגש האישי, למדנו כי כל מתמודד המוכן לעשות שינויים בחייו בצורה הדרגתית, ביכולתו להשתנות. מתמודדים רבים, אשר עברו את התהליך בהצלחה חשים כי המקום החדש טבעי להם, וממלא אותם באושר וסיפוק.
ד”ר מיכאל אבולפיה הוא חבר הנהלה בארגון ‘עצת נפש’