להלן העקרונות המרכזיים של ארגון עצת נפש, סביב תחום הפעילות : נטיות הפוכות, הומוסקסואליות .
- מהו ארגון “עצת נפש” ?
מרכז הסיוע “עצת נפש” הוקם בשנת תשס”א ( 2001 ) מתוך שיתוף בין דתיים לשאינם דתיים ושילוב בין רבנים לאנשי מקצוע בכירים. המרכז מסייע בבעיות של נערים ומבוגרים, המתמודדים עם קשיים עקב חוסר ודאות בזהות המינית, נטיות הפוכות הומוסקסואליות, תקיפה מינית, אובססיות מיניות, התמכרות לאינטרנט ולסמרטפון והתמודדויות נוספות סביב הנושא המיני.
מרכז “עצת נפש” מפעיל קו סיוע, המאויש ע”י יועצים חינוכיים, עו”ס ואנשי חינוך. הסייעים עוברים סינון והכשרה מקיפה, ע”י מיטב אנשי המקצוע בתחום, במשך שמונה חודשים של הכשרה עיונית וחצי שנה של הכשרה מעשית. המרכז מייעץ מכוון ומפנה לאנשי מקצוע חיצוניים לו. משום שמרכז הסיוע כשלעצמו, אינו מהווה גוף טיפולי. כמו”כ מרכז הסיוע מפעיל: אתר אינטרנט פעיל, קבוצות תמיכה ברחבי הארץ, סדנאות למתמודדים, ימי עיון לתלמידים ולאנשי חינוך והדרכות לאנשי מקצוע.
- סוגי המתמודדים הפונים אלינו :
א. פונים שיש להם חששות, פחדים או אי ודאות מול שאלת זהותם המינית, המעוניינים לברר האם הם שייכים לקבוצת המתמודדים עם הנטייה ההפוכה, האם יש להם נטיות הפוכות.
ב. פונים שיש להם בפועל הרהורים ומחשבות מיניות הפוכות, הומוסקסואליות.
ג. פונים שעברו משבר או אירוע מיני, שגרם להם לחוש את נטייתם.
ד. פונים שחוו אירוע או משבר, שפיתח אצלם נטיות הפוכות, וחוו מעשים קלים בתחום.
ה. פונים שלעיתים רחוקות, חווים מעשים קלים בתחום הנטיות ההפוכות וההומוסקסואליות.
ו. פונים שחווים פעילות הומוסקסואלית ומעשים הומוסקסואליים, חיים כהומואים וכגייז.
ז. פונים שמימשו את נטייתם ההומוסקסואלית במשך מספר שנים, וחיו כהומואים, גייז.
ח. פונים ש”יצאו מהארון“., והכריזו בגלוי על היותם הומואים, גייז.
ט. כמו כן ישנם עוד מגוון רחב של פונים, בנושאי שמירת הברית, אובססיות מיניות,התמכרות לאינטרנטוכדומה.
מסמך עקרונות של עצת נפש (צילום: Stuart Miles)
- הפניה לקו הפתוח:
הקו מציע עזרה נפשית טלפונית, לטווח הקצר ולטווח הארוך – בהתאם לצורך. מטרתו לספק סיוע אישי ורגיש לכל הנעזרים בו. בחלק גדול מהמקרים הקשר בין הפונים למתנדבים נמשך חודשים ואף שנים.לכל פנייה ניתן מענה מתאים, אם באמצעות שיחות מתמשכות עם הקו, או בשיחות המהוות שלב מעבר עד שהפונה מרגיש שהוא מוכן להתחיל טיפול קליני פרטני (חשוב לציין שמרכז הסיוע מפנה לאנשי מקצוע פרטיים, שאינם פועלים בשם “עצת נפש”. מרכז הסיוע איננו מתיימר לטפל בעצמו או להוות תחליף לטיפול מכל סוג שהוא).
שיחת הסיוע הראשונה, לרוב, מלווה בתחושת בדידות ובבושה גדולה מצד הפונה. הרמת הטלפון והחיוג אל הקו נעשים לרוב לאחר התלבטויות רבות, והשיחה היא בעצם מעין שיחת גישוש הן עבור הפונה והן עבור המתנדב: הפונה מבין שהוא זקוק לעזרה, והמתנדב מנסה להתחבר אליו, לברר יחד איתו את נקודות הקושי ולהעניק לו תחושת ביטחון ומענה רחב לשאלותיו. כחלק מתהליך בירור זה, הפונה מוצא את עצמו עומד מול שתי שאלות משמעותיות להמשך דרכו: א. האם הוא מעוניין לברר את זהותו? ב. מה יהיו תוצאותיו של מסע הבירור?
- האם ניתן לברר את מקורות הנטייה המינית?
במהלך השלוש עשרה שנים מאז הקמת קו הסיוע יצרו עמנו קשר אלפי פונים. מתוכם 3,200 פונים בנושא נטיות הפוכות, הומוסקסואליות: צעירים ומבוגרים, דתיים וחילוניים, בתוך הארון ומחוצה לו. מתוך ניסיון זה ראינו שכל אדם – בין אם סיבת התמודדותו היא תוצר של פרדיספוזיציה גנטית, השפעה משפחתית או חברתית ומוכן לברר את זהותו בצורה הדרגתית – ביכולתו לעשות זאת!
מנסיוננו למדנו ש:
א. חלק מהפונים יצליחו לברר את הנטייה המינית שלהם לברר את נטייתם ההומוסקסואלית ולגלות את הנטיה ההטרוסקסואלית שלהם החבויה.
ב. חלק אחר של הפונים, יעברו תהליך של בירור זהות שיתמקד בקשיים תפקודיים שונים שלהם, לצד הנטייה ההפוכה ובמקביל אליה.
ג. שאר הפונים יעברו תהליך של בירור זהות משמעותי, שיהווה עבורם עזרה בהתמודדות, גם אם לא יהווה מבחינתם פתרון מלא בהתמודדותם.
- קשיים בהתמודדות מול נטיות הפוכות- למי הבירור קשה?
ישנם אנשים אשר מודעים להתמודדותם מול הנטיות ההפוכות אולם מרגישים שאין בכוחם כרגע להיכנס לתהליך הטיפולי ולהתמודד מול הקושי שבבירור נטיותהם ההומוסקסואליות, מאחד הסיבות הבאות:
א. משום שהם אינם בטוחים כי הם יכולים לגלות את בתוכם נטיה הטרוסקסואלית ומרגישים שמסע הבירור מיותר עבורם.
ב. משום שהם אינם מאמינים בדרך הבירור.
ג. משום שהרצון שלהם להכנס לתהליך של התבוננות מעמיקה לזהותם המינית אינו מבורר דיו.
ד. משום שבנקודת הזמן הזו בחייהם, מציאות חייהם לא מאפשרת להם להיכנס לתהליך (למשל: אין באפשרותם ליטול פסק זמן בתקופה זו לתהליך טיפולי משמעותי וכדומה).
ה. ישנם פונים שעסוקים בעיצוב הזהות והאני הבסיסיים והקיומיים ביותר שלהם. כניסה לתהליך טיפולי, בתקופה זו, עלול להיתפס אצלם כאיום או כגורם המפריע לעיצוב הזהות שלהם.
ו. ישנם פונים המאופיינים בבעיות נפשיות אחרות, לדוגמא: נוירוזות, שאינן בהכרח קשורות לנטייה ההפוכה. הפרעות שכאלו אינן מאפשרות טיפול ממוקד ויעיל בתהליך הטיפולי מומלץ על ידינו. לפונים
אלו מוצע לטפל באופן מיידי ומעמיק קודם כל בבעיות הנפשיות האחרות, ולאחר מכן להתפנות נפשית ורגשית לתהליך שאנו ממליצים.
ז. פונים שטופלו בשיטה מסוימת שלא התאימה להם באופן ספציפי, וכרגע אין הם יכולים לגייס מתוכם את המוטיבציה להיכנס לאופי טיפולי אחר.
ח. פונים שקיבלו ייעוץ שאינו מתאים מגורמים אחרים וכתוצאה מכך הם איבדו את המוטיבציה להיכנס לתהליך.
- התאמת המענה לפונה:
שאיפתנו הגדולה היא לאפשר לכל פונה החפץ בכך, להיכנס לתהליך טיפולי על מנת לברר את הנטיות ההפוכות שלו, אך מתוך ניסיוננו ראינו שיש לתת את הדעת ולשבת על המדוכה בשאלה:האם הפונה כשיר לטיפול בנטיות הפוכות בנקודת הזמן הזו?.
אם לאחר בירור מעמיק מסתבר שהפונה עדיין איננו כשיר להפניה לטיפול בנטיות הפוכות, אנו מפנים אותו לסדרת שיחות עם אנשי מקצוע, כדי לבנות צדדים אחרים באישיותו, ולסייע לו לברר יחד עם איש המקצוע את רצונותיו הפנימים ובכך להכינו לתהליך נפשי מעמיק בעתיד.
גם לאחר הפניית הפונה לאיש מקצוע, ובאם הוא מעוניין בכך, אנו מלווים אותו לאורך כל זמן התהליך ובמידת הצורך אנו בודקים ומבררים האם הטיפול המוצע נכון לו ותואם את מצבו הנפשי.
- שיטות הטיפול המאמינות זהות בגישה זו:
ישנן מספר גישות טיפוליות שונות, אך כולן יוצאות מנקודת ההנחה ש הומוסקסואליות נובעת מבלבול בזהות המינית.
מתוך הניסיון שצברנו במהלך השנים, הגענו למסקנה שהשיטה המומלצת ביותר להתמודדות עם הומוסקסואליות, היא טיפול המשלב בתוכו את התרפיה הרפראטיבית , משום שהיא נותנת את התוצאות הכי טובות בשטח. יחד עם זאת איננו שוללים הפניה לשיטות טיפוליות אחרות המאמינות בבירור הזהות העצמית והמינית כאחד ובגילוי האני הפנימי של הפונים אלינו.
- עולמו הנפשי של המתמודד :
“אל תדון את האדם עד שתגיע למקומו” – האדם המצוי לא מסוגל לחוש ולהרגיש באמת, מהן תחושותיו של המתמודד, ובקלות בלתי נסבלת, הוא שופט, מבקר ובהינף יד הוא נותן פיתרון שטחי וחיצוני לקושי. כתוצאה מכך, המתמודד מרגיש שהעולם והחברה הסובבים אותו, אינם מקבלים אותו כפי שהוא. תחושה זו יוצרת תסכול מתמיד, וצורך למלחמה מתמדת על קיומו.
נקודת קושי מרכזית נוספת, היא שבמבנה האישיות של האדם יש מספר כוחות בסיסיים קיומיים, שאחד המרכזיים שבהם הוא הכוח המיני. גם המתמודד עם הנטייה ההפוכה, מרגיש שכוח זה הוא נדבך יסודי באישיותו, וכאשר הוא נכנס לתהליך של בירור זהות, הוא מרגיש שעליו לוותר לכאורה על מרכיב חשוב זה, דבר שהופך את מסע הברור לאובדן קשה מנשוא, השולל ממנו את חירותו העצמית. וויתור זה על הנטייה ההפוכה הוא קיומי, ומאיים על עצם חייו.
יום יום, עומדים אנו מול הקשיים העצומים הללו, שאותם חווים בעלי הנטיות ההפוכות בין אלו הנמצאים בתוך תהליך טיפולי, ובין אלו שלא. אנו, חווים את סבלם ומזדהים עם כאבם. ולכן אחד המסרים החשובים ביותר שמועברים על ידינו לפונים הינו, שאף אדם אינו מושלם. מטרת האדם היא לחתור אל השלמות בתהליך השתלמות תמידי והדרגתי. וזה מה שנדרש גם מכל אחד ואחד מאיתנו. לכן אין להיבהל מתחושת השונות ומאי הקבלה של העולם, אלא להוסיף מאמץ בכיוון ובדרך הנכונה.
מכיוון שכך אנחנו מאמינים, וראינו מניסיוננו שהתקווה, היא זו שבונה ודוחפת את האדם ונוטעת בו את הביטחון שביכולתו להתמיד, ואף להצליח בשאיפתו לבירור זהותו. חוט התקווה השזור בחייו של המתמודד מהווה את הכלי העיקרי לעיצוב יכולותיו של האדם להגיע לבירור זהותו. ולכן, אל לו לאדם לאבד ולו לרגע אחד את תקוות השינוי ואפשרות הצמיחה, בכל שלב בו הוא נמצא, גם כשאינו בתהליך טיפולי.
אנו מודעים לכך שבשל הקשיים של המתמודד, שמנינו לעיל, תקוות היכולת לבצע בירור לזהות המינית והאמונה של המתמודד בעצמו, מהווה סתירה ומערערת את עצם קיומו ומנביעה דיכאון וייאוש. מנגנוני ההגנה הטבעיים דוחקים השינוי תקווה זו, וגורמים להשלמה עם המצבו ולקיבעונו ותביעה מהעולם לקבלו.
לאדם ישנו מאגר כוחות משתנה בהתאם לנסיבות החיים, תקופות הזמן, וההתמודדויות השונות אותן הוא חווה. גם מאמץ שהיה נראה לאדם כבלתי אפשרי בזמן מסוים, הופך לאפשרי בזמן אחר – עם הכוונה נכונה ועידוד. לפיכך, אנו כארגון נמנעים ככלל מלקבוע דעה על אודות יכולותיו של אדם, ואיננו חורצים דעה על מצבו של האדם לטוב או לרע. המציאות גדולה מכל דמיון, המציאות בשטח לימדה אותנו שגם אם כרגע יש מתמודד שחש שאין ביכולתו לעבור תהליך משמעותי ועמוק של בירור זהותו. אנו משאירים לו דלת פתוחה, אוזן קשבת ולב אוהב אם ירצה להסתייע בנו בעתיד, לכשיאזור כוחות לכך.
לכן אנו ממליצים להימנע מהכרזות בדבר הנטיות ההפוכות ברבים- “לצאת מהארון” ולהכריז על היותו הומו בפומבי, דבר שלכאורה מקל נפשית בטווח הקצר על המתמודד, אך בטווח הארוך יהווה טעות משמעותית שתקשה על תהליך בירור הזהות.
- הסתכלותו של אדם מאמין
זהו מסמך העקרונות המתאים לכל אדם באשר הוא, אך לאדם המאמין ישנו נדבך נוסף. מצד אחד ישנו קונפליקט עצום בין התורה למתמודד. האיסור בתורה על משכב זכר מעמיד את המתמודד לכאורה במציאות של חטא מתמיד, למרות שהמתמודד לא בחר בכך. בניגוד לסייגים אחרים בתורה שבהם קיימת האפשרות לניתוב הכוחות ולפורקן.
כאנשים מאמינים אנו מבינים שיש בחיינו ניסיונות שלא בחרנו בהם, אולם מחובתנו לשאוף ולהשתדל להתמודד מולם נכונה, איש איש לפי רמתו ויכולתו העכשווית. מחובתנו לשאוף תמיד ל 100% השתדלות ( לא 100% הצלחה אלא 100% השתדלות). לכן אנו מעודדים כל אדם לעשות את המקסימום מבחינתו, בנקודת הזמן בה הוא נמצא עכשיו. מטרתנו – בעזרת ה’, היא לסייע לכל אדם באשר הוא, לבנות ולקדם את חייו למקום טוב יותר עבורו.
מתוך עקרונות אלו חשוב לנו שתתקבל התמונה השלמה של מהות הסיוע בארגון שלנו: מגוון גישות לכל פונה, חיפוש מתמיד לרעיונות טובים נוספים, ומעבר לכך הכנת תשתית תומכת גם לאלו שעדיין לא נמצאים לעת עתה בעיצומו של תהליך בירור נטייתם המינית, אך אינם משלימים עם מצבם ורוצים להשתנות לבררה לעומק ולגלות נדבכים עמוקים יותר בזהותם.זה המצע הרעיוני שלנו שבו אנחנו מאמינים ובשם ה’ נעשה ונצליח.
בברכה,
צוות ההנהלה ואנשי עצת נפש.