התמכרות מהי?
לפני שנתחיל כדאי שקודם כל ננסה להבין מהי “התמכרות” ומה ההבדל שבינה לבין התופעות האחרות, כמו נטיות, הרגלים והעדפות. המונח “התמכרות” אוּמץ על-ידי הפסיכולוגיה והרפואה בהקשר לכימיקלים ששימוש בהם גורמים לתלות פיזיולוגית. משמעותו של התלות הוא בכך שהמכור מאבד שליטה על המודע שלו ועל ההתנהגות שלו עד כדי כך שכמעט אין לו שליטה עליהם.
כלומר, התמכרות מאופיינת בראש ובראשונה כמצב קיצוני של התנהגות כפייתית שאין לאדם שליטה רצונית עליה. עם השנים, אוּמץ מושג ההתמכרות גם לגבי התנהגויות שמקורן אינו כימי אך יש להן תופעה וחוויה די דומה מבחינת המרכיב הכפייתי בהתנהגות ואובדן השליטה הרצונית.
האימוץ וההרחבה של השימוש במונח ההתמכרות לא היה מקרי ובעיקר – לא עממי אלא מקצועי. הלגיטימציה לשימוש במושג ההתמכרות הרחב יותר נשענה על כך שמדובר על סימפטומים התנהגותיים-נפשיים דומים למי שמפתח הרגל כפייתי, עד כדי תלות נפשית קיצונית, בפעילות כלשהי.
כלומר, המפתח למכנה המשותף להתמכרות לכימיקלים ולהתמכרות למשהו שאינו כימי היה, בעיקר, אובדן השליטה-העצמית וחופש הבחירה: משהו חזק ממך שולט בכל ומכתיב לך, אתה לא אדון לעצמך, אתה לא מחליט ובוחר לפי מה שאתה חושב שנכון, ראוי ומתאים לך אלא מוכתב על-ידי כוח הכופה עליך להתנהג בדרך מסוימת; והיה ותוכרח שלא לפעול לפי אותו כוח כופה – תחווה חוויות רגשיות-התנהגותיות קשות ביותר (מה שמכונה סינדרום הגמילה). אגב, יש מספר מאפיינים (ותנאים נדרשים) נוספים להגדרת התמכרות.
מה היקף התופעה?
תופעת ההתמכרות לאינטרנט היא ההתמכרות המפורסמת ביותר בעולם והיא אפילו זכתה לכינוי –”טהוליקס”. איגוד הבריאות האמריקאי, שחוקר את התופעה לעומק כבר שנים רבות, גילה כי מעל ל- 8 מליון נשים וגברים בכל העולם מכורים לאינטרנט. להתמכרות לאינטרנט יש רמות שונות והבעיה מוּכּרת בכל הגילאים. אם נניח שיש בישראל כ-2 מיליון משתמשי אינטרנט קבועים, הרי עדיין מדובר על כ-10,000 ישראלים המצויים בקרבנו הסובלים מתופעה אמיתית של התמכרות לפעילות כלשהי באינטרנט.
הגדרת התופעה
על פי אחת הטענות, שעות של צפייה במסך המחשב תוך כדי משחק או עבודה באינטרנט גורמות למוח להפריש חומר כימי דמוי אדרנלין הנקרא דופאמין, אשר גורם להתרוממות רוח לזמן קצר אבל לאחר מכן מותיר את הגולש מדוכא. עוד גילה המחקר ששימוש מופרז באינטרנט יוצר בעיות חברתיות ומשפחתיות.
התמכרות, ככלל, היא תופעה המשלבת מרכיבים נפשיים, גופניים וחברתיים-תרבותיים במינון שונה. העוסקים בתחום באים מדיסציפלינות שונות: רפואה, פסיכולוגיה, פסיכיאטרייה, כימיה, פיזיולוגיה וביולוגיה. החוקרים מציגים שלושה מרכיבים להגדרת התמכרות: התנהגות חוזרת ונשנית, המונעת על ידי רגשות המתחילים בתשוקה ומגיעים לכפייתיות. בהמשך הופכת ההתנהגות לבלתי נשלטת למרות מודעות לנזקים הנגרמים בעטיה
הגדרה אחרת מתייחסת לשינוי שחל במערך חייו של האדם המכור: ההתמכרות היא שינוי כמותי בדפוסי ההתנהגות ושינוי סדרי העדיפויות. עיסוקים שהיו בעלי חשיבות גבוהה ביותר מאבדים מחשיבותם ותדירותם פוחתת, בעוד שהתנהגויות ועיסוקים שהיו בעלי חשיבות נמוכה – הופכים לדומיננטיים.
במקביל להבנה של ההיבטים הביולוגיים עולה חשיבותם של ההיבטים האישיותיים, החברתיים והתרבותיים המסבירים את תופעת ההתמכרות. ההשפעה ההדדית של כוחות נפשיים, חברתיים, תרבותיים וביולוגיים היא הקובעת אם אדם המועד להתמכרות – אכן יהפוך לכזה.