מי שלא עבר טראומה- לא יהיה הומוסקסואל”, כך קבע ד”ר ג’וזף ניקולוסי בכנס ייחודי שהתקיים השבוע בירושלים. בכנס, בנושא “שינוי הנטיה ההומוסקסואלית”, השתתפו מעל מאה פסיכולוגים ומטפלים. באירוע נכח גם חבר בועד הארגון “חברותא” אשר ניסה להתעמת עם ניקולוסי.
ד”ר ג’וזף ניקולוסי הוא פסיכולוג קליני, מומחה בעל שם עולמי, אשר התפרסם בעקבות “השיטה הרפראטיבית” אותה פיתח, שיטה לטיפול במשיכה ההומוסקסואלית. השיטה הרפראטיבית סוברת כי הומוסקסואליות היא ברת ברןר ןטיפול, ואף מציעה גישה טיפולית וכלים יעילים לתהליך הטיפולי.
השבוע ביקר ניקולוסי בישראל והשתתף בכנס מטפלים בנושא “שינוי הנטיה ההומוסקסואלית”. בכנס השתתפו מעל מאה פסיכולוגים ומטפלים דתיים וחילונים, אשר הגיעו מרחבי הארץ כדי לשמוע את הרצאתו. בהרצאה, סקר ניקולוסי בפני השומעים את ההתפתחויות האחרונות בתחום הטיפול בקונפליקט בזהות המינית וענה לשאלותיהם. ניקולסי הציג את שיטתו, כפי שעולה מנסיונו בעבודתו עם מתמודדים מסוג זה ב-30 השנים האחרונות. הוא הסביר כי הומוסקסואליות איננה דבר מולד וכי אין אף מחקר רציני שהצליח להוכיח זאת.
הטראומה ההומוסקסואלית נובעת מבושה“
ניקולוסי הדגיש כי קיים קשר הדוק בין הומוסקסואליות לטראומה שחווה המתמודד בגיל צעיר מאד. “הטראומה היא חוויה התקועה ברגש, אשר לא עובדה בשכל, והטראומה ההומוסקסואלית נובעת מבושה, בושה הקשורה לניסיון של המתמודד לממש את זהותו”.
“מדובר בבושה עמוקה ביותר, תגובה נוירופיזיולוגית של המעטה עצמית – כשהאדם לא מעריך את עצמו”, ניקולוסי הסביר שבושה זו נובעת מהיחס שקיבל הילד מסביבתו הקרובה, “לא שההורים אשמים בכך שבכוונה גרמו זאת לבנם, אבל דברים קורים”.
“יש הומוסקסואליים יותר נשיים ויותר גבריים”, הסביר ניקולוסי, “הטיפוס היותר נשי חווה את הטראומה בשלב התפתחותי מאד מוקדם – אם הוא לא התחבר עם האב בגיל מוקדם הוא עלול להיות יותר נשי. הטיפוס היותר גברי כן התחבר עם האבא, אבל אולי הוא חווה דחיה ע”י גברים אחרים בתקופה יותר מאוחרת. הוא לא קיבל מגברים מספיק תשומת לב, אהבה ואישור. הדבר יכול לנבוע מיחסי קנאה בין אחים ותחושת פחיתות מול גברים אחרים במשפחה”.
המילה “רפראטיבי” משמעותה מילוי החסך והשלמתו, דהיינו, תיקונו. הטיפול אינו מנסה לכפות את הנטיה ההטרוסקסואלית על המטופל, או לתקן את הנטיה ההומוסקסואלית. הגישה הרפראטיבית, שמציע ניקולוסי, מסייעת למתמודד לפתח תחושת ערך עצמי, “כשהמתמודד נמצא במצב אסרטיבי המחשבות ההומוסקסואליות כבר לא תופסות מקום”.
אנה פרויד והמסמכים שצונזרו
ניקולוסי למד באוניברסיטה ב-1973, כשהארגון הפסיכולוגים האמריקאי (APA) שינה את עמדתו והוציא את ההומוסקסואליות מה-DSM, מגדיר הפרעות הנפש של הארגון.
הוא החל לחקור את הנושא, וגילה כי התמונה שונה לגמרי. “בתחילת עבודתי שמעתי סיפורים של הרבה מתמודדים על ריחוק מאבא וקרבת יתר לאמא. התחלתי לקרוא מסמכים פסיכואנליטיים שצונזרו. קראתי על שלושה סיפורי הצלחה של אנה פרויד (הבת של)”.
ניקולוסי סובר שהמשיכה ההומוסקסואלית נובעת מתחושת חסך. “כשהגבר מבצע מעשה הומוסקסואלי הוא מרגיש רע כלפי עצמו לפני כן, ועוד יותר רע לאחר מכן, וכך הוא מעמיק את החסך ואף יוצר מעגל התמכרותי”.
ומוסיף כי, “הומואים מקיימים יותר יחסי מין. מעשנים יותר. שותים יותר. הם מסוגלים לתפוס מישהו באמצע הלילה, בלי היכרות מוקדמת, ותוך מספר דקות לבצע איתו אקט מיני ולהמשיך הלאה. הדיכאון שכיח ביותר בקרב החברה ההומוסקסואלית. ידוע שאפילו במדינות הליברליות ביותר אחוז ההומואים החיים חיי מונוגמיה הוא נמוך משמעותית ביחס לכלל האוכלוסייה. המכור לסקס ההטרוסקסואלי הוא מיעוט, והמכור לסקס ההומוסקסואלי הוא הכלל”.
“אין גן הומוסקסואלי”
בכנס נכח אחד מחברי ועד הארגון “חברותא”, ארגון הומואים דתיים. בשלב שאלות הקהל הוא החל להתנצח עם ניקולוסי, שאל מנין לו הבטחון שהומוסקסואליות ניתנת לבירור וטען כי היא נטיה מולדת.
“אין מוח שונה ואין גן הומוסקסואלי”, השיב ניקולוסי, “אף אחד לא מצא גן כזה. האמן לי, כבר 35 שנה אני מחפש ראיות כדי לשנות את דעתי”. עוד נשאל, כי יש מחקר המוכיח כי לטרנסג’נדרים יש מבנה מח נשי. ניקולוסי השיב, כי המחקרים מעידים על כך שמבנה המח עלול להשתנות, בעקבות שינוי ההתנהגות, ולכן סביר להניח שמבנה המח הושפע מההתנהגות הנשית שהטרנסג’נדר אימץ לעצמו.
אחד מהפסיכולוגים הקלינים, מבאי הכנס, סיפר כי זו לא הפעם הראשונה שמתקיים כנס כזה בישראל, הוא השתתף בכנס דומה, לפני כחמש שנים, שנערך ע”י ארגון “עצת נפש”, מרכז סיוע ארצי בנושא זהות מינית והתמכרות המכשיר מטפלים לעבודה בנושאים אלו בשילוב הגישה הרפראטיבית. הוא נדהם לגלות כי כמות המטפלים המשתתפים גדלה בכנס הנוכחי. הוא העריך כי גם אם לא כל המטפלים המשתתפים הזדהו לגמרי עם דעותיו הנחרצות של ניקולוסי, כולם שותפים לדעה, הנובעת מנסיונם, כי הומוסקסואליות ניתנת לטיפול ברמה זו או אחרת.
תגובת יו”ר “עצת נפש” – עמדותיו הנחרצות של ד”ר ניקולוסי אינן מייצגות בהכרח את עמדות “עצת נפש”, אך אנו מסכימים איתו על כך שכל מתמודד צריך לברר את המשיכה ההומוסקסואלית שלו . אנו שמחים לראות כי השיח הציבורי בנושא מתרחב, וכי מטפלים רבים בוחרים לחקור ולחלוק מהידע שלהם בנושא הטיפול וההשתלמות בנטיה ההומוסקסואלית. על כן, אנו מתכננים לערוך כנסים נוספים בעתיד, על מנת להרחיב את השיח ולפתח יחד כלים טיפוליים נוספים. אני מזמין את המטפלים המעוניינים להשתתף בכנסים אלו או/ו לחלוק מניסיון עבודתם, ליצור עימנו קשר.
פורסם בפורום הסקופים רוטר 24.5.13