כמובן אנו שואלים על עצם הנטיה ולא על ההתנהגות. שהרי ההתנהגות נאסרה על ידי ריבונו של עולם באיסור מן החמור שבחמורים שבתורה, ואין שום מקום לשום לגיטמציה מכל צד ומכל פינה. אם רבש”ע אסר, סימן שאפשר. אמר הפילוסוף קנט: “אתה חייב, סימן שאתה יכול”.נכון שיש יצר הרע, אך גם יצר טובלכל אדם עלי אדמות יש יצר הרע.., לזה יצר כזה ולזה יצר אחר, ואם יש יצר רע חזק, אז כנגדו יש יצר טוב באותו חוזק, כפי שמסביר באריכות רבי משה חיים לוצאטו בספרו דרך ד’. וזה רצון ד’ שאדם ילחם וינצח.
לכן, לא על זה אנו שואלים, אלא האם יכול אדם לשנות את אופיו.. וגם על שאלה זו אנו משיבים בחיוב שהרי רשב”ע אף מדריך אותנו להטות את נטיותינו אל הטוב, כמו שכתוב: “והלכת בדרכיו” (דעות א) – מה הוא נקרא רחום, אף אתה היה רחום.
כמובן, אין זה תמיד פשוט ובודאי לא מיידי. לפעמים הדרך אריכה, וספרי המוסר שלנו דנים בזה כגון שמונה פרקים ומסילת ישרים. אם כן, יש אפשרות להשתנות ולחדול מן הנטיה אל האיש, ולהגיע למשיכה טבעית אל אישה ולהתחתן, להקים משפחה ולחיות חיי זוגיות מלאים באושר.
זה נכון שלבעל נטיות הפוכות קשה מאד, עפ”ר הוא בודד ואינו יודע אל מי לפנות כדי להיחלץ מן המיצר.
לכן לפני שמונה שנים הוקם מרכז הסיוע “עיצת נפש”, המפעיל מענה טלפוני אישי חינם בנושאים עליהם קשה לדבר, כדי להקשיב, לסייע, לעודד, לכוון, לרומם, להחזיר חיוך ולנסוך תקוה, כי באמת יש תקוה. הקו מספק הקשבה אוהדת ועזרה ראשונית לפונים החפצים להיחלץ מן המיצר אל חיים מחודשים.
אך כיצד? היש שיטה פסיכולוגית שתוכל לעזור? שהרי כמה שיטות יש בפסיכולוגיה, ואכן רבים מן הפסיכולוגים אינם סגורים בתוך שיטה מסוימת, אלא הם אקלקטיים, כלומר משלבים שיטות שונות באופנים שונים בהתאם למי שנמצא מולם בדרך הטובה ביותר.
גם במרכז הסיוע “עצת נפש” נוהגים להציע לפונה שלושה מטפלים מנוסים, פסיכולוגים או עובדים סוציאליים קליניים – בעלי שיטות שונות, שהרי סוף סוף הפונה הוא זה שצריך להחליט. ידועה השיטה הפסיכואנליטית החופרת בעצקי התת מודע, מה שכמובן מצריך זמן רב ופגישות רבות לאורך שנים.
לעומת זאת השיטה הביהביוריסטית טוענת שאם נרגיל לאט לאט את האדם להרגלים נכונים, זה יפעל לטובה על אופיו. בנוסף במרכז הסיוע “עצת נפש” ממליצים על השיטה הרפארטיבית (Therapy Reparative) אשר פועלת בהיקף רב בארה”ב, ומעלתה שהיא מיוחדת להתמודדות שלנו. ב”ה יש לה הצלחות טובות. היא טוענת שהנטיות ההפוכות נובעות מחסך בהגדרת האדם את עצמו: האם הוא איש או אולי אישה, או שמא חסר כל זהות.
זאת נקודת ההתמודדות: תפיסתו העצמית את גבריותו. לפעמים זה עלול לנבוע מכך שהוא הרגיש שאבא היה שתלטן וקשה לאמא, והילד הפנים שלא כדאי להיות אבא, כי אבא זה רע. ולפעמים זה עלול לנבוע כתוצאה מהזדהות יתר עם האמא הדומיננטית והחזקה או החלשה והמסכנה, לפעמים הדבר נובע מתחושת שוני בגילאי הילדות או תחושת שוני בחברה, ועוד סיבות כיוצא באלה. עכ”פ, מצבו הוא שאינו מרגיש כגבר בין גברים וכשווה בין שוים.
בנוסף להפנייה לטיפול פרטני, מרכז הסיוע ממליץ לפונה להשתתף ה”מסע אל הגבריות”, שזו סדנה חוויתית המעניקה למשתתף בה את הכלים הראשוניים בתהליך ההתמודדות, ומאפשרת לו להבין את ההתמודדות שלו בצורה עמוקה יותר. לכן ישנו ערך גדול לסדנאות “מסע אל הגבריות”, בהן האדם חוזר להיות הוא עצמו, גם רואה שאינו לבדו בצרתו, ואף מכיר מתמודדים נשואים שסיימו את התהליך בהצלחה.
כמובן, כאשר הוא מוכן להיפגש עם בחורה למטרת נישואים הוא מלא חששות, מלווים אותו, תוך כדי צמיחת האהבה. בשלב מסוים הוא מספר לבחורה איזה תהליך הוא עובר, ונבנה אמון גדול בינהם.
נטיה הפוכה אינה אובססיה, אינה התמכרות, אינה מחלה תמידית, אלא בעיה שניתנת לפיתרון. כמובן יתכן שלאותו בחור עם נטיות הפוכות, יש עוד תסבוכות פסיכולוגיות, שאף הן צריכות פיתרון, אך אין זה עיניננו כאן. זה הכלל, הבחור חוזר להאמין בעצמו, הוא חוזר להרגיש נורמלי, בונה בית, אוהב את אשתו, אשתו אוהבת אותו, נולדים להם ילדים מאושרים. הוא מרגיש שהוא יצא ממצרים, מן המיצרים האישיים הנוראיים שלו. בחסדי ד’ הוא בן חורין.
הניסיון של מרכז הסיוע “עצת נפש” מול הפונים מלמד כי קיימת אפשרות לברר את הזהות המינית! כמובן אנו דברנו על בחורים, אך גם לבחורות עם התמודדות דומה, יש פיתרון אצל “עצת נפש”. לפעמים אני פוגש זוג מחייך עם ילד קטן ועוד תינוק בעגלה, והם אומרים לי: זה בזכות “עצת נפש” .