הזמן הוא הנכס היקר ביותר בחיינו. מרגע לרגע הוא כלה מבלי שנוכל לעוצרו.
אנו מפסיקים לרגע להתבונן בשעון – והנה חלפה לה עוד דקה, עוד שעה, עוד שנה, ואין לנו את האפשרות לשלוף את הארנק ולרכוש עוד.
לפעמים נדמה לנו, שהזמן הוא זה שמנהל אותנו. אבל ההיפך הוא הנכון – מה שנעשה עם הזמן תלוי לגמרי בנו. במאמר הבא נסקור עקרונות בסיסיים לניהול נכון ויעיל של הזמן שלנו, ונציג כלים מעשיים שיאפשרו לנו להשיג זאת .
הגדרת יעדים ברורים
בטרם גלישתך באינטרנט, הגדר לעצמך מראש מהם יעדיך. ראשית, ברר לעצמך מהי המטרה האמיתית אותה הנך רוצה להשיג ע”י הגלישה באינטרנט. למשל, יתכן והגלישה באה כנזקקות לפיצוי על חיי חברה לא תקינים, או שהיא מהווה בריחה מהחיים ומיצירתיות בחיים.
לאחר מכן, לאחר בירור מעמיק ומסקנה שהגלישה איננה באה כפיצוי על תחושת חוסר בחייך, תוכל לעבור לשלב הבא – נסה להגדיר לעצמך ולזהות מהם מטרותיך בגלישה זו, ופעל לקידום המשימותשאתה מעוניין במילואם.
סדרי עדיפויות
העיקרון המרכזי של ניהול זמן מדבר על סדרי עדיפויות. ניהול זמן אפקטיבי דורש יותר מאשר רישום מטלות על נייר. הוא גם מצריך לחשוב ולברר מהן הפעילויות המקדמות מטרות מרכזיות בחייך.
זכור כי למשימות דחופות יש השפעה לטווח הקצר, בעוד שלמשימות חשובות יש השלכות לטווח הארוך.
תכנון + רישום = מיקוד
הקדש את חמש הדקות הראשונות לפני שאתה נכנס לאינטרנט ועשה רשימת מטלות . נסה לתכנן סדרי עדיפויות וכתוב אותם. הקפד לציין בצד כל משימה כמה זמן אתה מוכן להקדיש לה. במהלך זמן הגלישה נהל מעקב שוטף בעזרת התכנון שכתבת, וסמן v ליד המשימות אותן כבר ביצעת. בסוף כל גלישה, הקצה מספר דקות לתכנון הגלישה הבאה שלך, והפק לקחים מהגלישה הנוכחית.
מערכת חיים בריאה
מעבר לתכנון הזמן והמטרות בחיים, ישנה חשיבות ראשונית לניהול מסגרת חיים בריאה: אכילה ותזונה בריאה, הקפדה על שעות שינה, פעילות גופנית סדירה וכו’.
אחת ההשפעות המרכזיות של ההתמכרות עלינו, היא הזנחת צרכי החיים הבסיסיים ואי שמירה על ניהול תקין של מסגרת החיים.
ישיבה נכונה
רצוי לא לעבוד עם המחשב באופן רציף וממושך ללא הפסקות. להפך – ככל שנרבה בהפסקות כן ייטב. המצב האידיאלי הוא לעשות הפסקה של 5 דקות, בכל 30 דקות רצופות שבהם עבדנו מול המחשב. הסיבה לכך היא פשוטה – אנו מאמצים את העיניים שלנו וגורמים לפגיעה בראיה. לכן חשוב מאוד שלאחר 30 דקות רצופות בהם העיניים שלנו מתבוננות בטקסט ממרחק של 60-80 ס”מ, לתת להם להתרענן ע”י הסטת מבטנו מהצג, והתבוננות בעצמים הנמצאים במרחקים שונים. יש כאלו שאף ממליצים להביט מחוץ לחלון ולהתמקד בנקודה רחוקה למשך כדקה.
בנוסף לפגיעה בראיה, כאשר אנו יושבים באופן ממושך אנו פוגעים בחלקים נוספים של גופנו. חשוב לבצע תזוזות ולגרום ע”י כן לזרימה מחודשת של הדם. לכן, בהפסקות המדוברות (בסעיף הקודם) נבצע פעולות שונות שיספקו פיתרון לפגיעה זו.
משמעת עצמית
באופן כללי, טוב להרגיל את עצמך למשמעת עצמית ולאסרטיביות, וזהו מקום מצוין לתרגל זאת. אסרטיביות אינה נמדדת רק מול אדם אחר אלא בראש ובראשונה – מול עצמך. היכולת להגיד לעצמך, כמו גם לאחרים, “לא”, היא מיומנות חשובה בניהול זמנך.
אינך אלוקים
חדל מניסיונך להיות אלוקים. רק אלוקים יכול לייצר שלמות, ואילו בכל פעולה שלנו תמיד יהיה פגם כלשהו. לפעמים אנו רוצים לדעת הכול, להביא את עצמנו למצב בו יש לנו ידע רב ומתוך כך להתנהל מול העולם מעמדה של שליטה וידיעה רחבה. אולם פרפקציוניזם כרוני, הקדשת תשומת לב מיותרת לכל פרט ופרט, בייחוד ביחס לכול שקורה בעולם – הם מתכון בטוח לדחיינות ולסחבת.
סגור את המחשב
מחקרים עדכניים מדווחים כי האדם הממוצע צופה במחשב 28 שעות בשבוע. לשם קבלת פרופורציה – פרק זמן זה מקביל ל- 75% ממשרה מלאה.
במקום להתלונן כי אין לך זמן, פנה לך זמן וכבה את המחשב! זמן הוא המצרך הכי יקר בחיינו, ואנו עשויים לגלות יום אחד כי יש לנו פחות ממנו ממה שחשבנו. לכן כדאי לבלות אותו עם האנשים אותם אנחנו אוהבים, ולא בגלישה לעוד אתר, מענה לעוד אי-מייל, משחקי מחשב וצפייה ממושכת בסרטים.
הפוך את ניהול הזמן לחלק משגרת יומך והשתמש בעקרונות המפורטים במאמר לניהול הזמן שלך. חזור וקרא מאמר זה בעוד חודש, ובדוק מה יישמת ממנו.
זכור – אם אתה לא תנהל את זמנך, הזמן הוא שינהל אותך!