בספרות הפסיכואנליטית, כמיהה הומוסקסואליות הובנה בעבר כהשתקפות של גרעון בזהות מינית. בשנים האחרונות הפסיכולוגיה העולמית שללה טיפול פרטני בשיטת טיפול זו. אחת הטעויות הבולטות ביותר שבגללה נשללה אסטרטגיית הטיפול של הפסיכואנליזה הקלאסית היא שהיא מאמנת מטפלים להיות מרוחקים רגשית מהמטופל..
הימנעות ממעורבות רגשית מאיימת על המתמודד, שגם ככה חווה ריחוק וניכור עצמי וזקוק נואשות לתמיכה ולב מבין.הניתוק הרגשי הטיפולי אותו עלול לחוש המטופל, מעלה מחדש זיכרונות של תסכול מוקדם מהאב הקר והמבקר או לחילופין השברירי והמתגונן. על מנת לאפשר חוויה מתקנת לטעות זו, ישנה חשיבות שהמטפל יהיה מאותו המין של המטופל כדי לאפשר למטופל לעבוד גם על החסימות ההתפתחותיות עם ההורה מאותו המין.
בתרפיה הרפראטיבית מערכת היחסים הטיפולית היא תופסת נטבח מרכזי בטיפול. אולם, לא רק מערכת היחסים עם המטפל חשובה, כי אם גם מערכות היחסים עם החברים בקבוצות תמיכה בעלי נטייה דומה. הדדיות, אמון, ומערכות יחסים אינטימיות ולא נוירוטיות עם גברים יקדמו את התהליך הטיפולי
התראפיה הרפארטיבית מאמינה שיש תמיד בכל מתמודד זהות מוסתרת, ראשונית – זהות הטרוסקסואליות שחבויה ולא מבוררת שרדומה עמוק בתוכו. ההכרה בזהות זו יוצרת מאפשרת את המסע לבירור הזהות המינית של המטופל ובמידה ומחפש זאת היא תסייע לו לעבור מנטיה הומוסקסואלית להטרוסקסואלית..
בתרפיה זו המתמודד לומד להתבונן ולהכיר בזהות היחודית שלו ובחושת הגבריות שבו ( בדרך שבה הוא מפרש גבריות). דרך התבוננות זו הוא לומד להכיר את הזהות ההטרוסקסואלית המוסתרת שבתוכו.
טיפול מוצלח מתבסס על בירור הזהות העצמית ועל דיוק עצמי של המטופל ביחס לזהות העצמית שלו(כפי שהוא תופס אותה ולא כסטריאוטיפ). כשהוא מכיר בזהות העצמית שלו ויודע כיצד למלא את צרכיו ולספקם. כתוצאה מכך, הוא כבר לא יזדקק יותר להביט החוצה מעצמו אל עבר גברים אחרים כדי שישלימו את זהותו.
דרך זו מעניקה למתמודד ראיה חדשה הנותנת לו פירוש מעמיק יותר להיסטוריה האישית שלו, ומאפשרת גם הבנה מחודשת לאירועי הילדות המוקדמים שלו במערכות היחסים עם ההורים, ובמיוחד עם אביו. התהליך מייעד אותו לברר את הכמיהה ההומו- ארוטית שאותה הוא חש ובאמצעות תמיכה והדרכה נכונה לחשוף חלקים אחרים חסויים או בלתי מפותחים הנמצאים בתוכו. הטיפול אף מייעד את המתמודד להשיג מודעות פנימית גבוהה מול המחשבות ההומו- ארוטיות, מודעות שמסייעת באופן ישיר בבירור הזהות האישית ובמתן משמעות עמוקה יותר לרגשותיו המיניות ומאפשרת הסתכלות בריאה ובונה ביחס למערכות יחסים עם גברים.
אחד המתמודדים מספר :
“שמעתי הרבה תיאוריות בחיפוש שלי להבנה, אך אף אחת מהן לא הקיפה באופן כה אמיתי את ניסיון החיים שלי כמו זו. אני חייב לומר, הרגשתי שזה נוגע בי ישר בשורש ההומוסקסואליות שלי. בזכות ההבנה שלי את עצמי שיפרתי את ההערכה העצמית שלי, ביטחון, בגרות, וגבריות. זה גם אישר מחדש את הטוב שלי . התהליך חיזק אותי לקראת בניית מערכת יחסים עם אישה וחיבר אותי חזרה להטרוסקסואליות שבי” .
בתהליך זה רוב המתמודדים יתמקדו קודם בהבנת המשיכה המינית ובראיית הדחף ההומוסקסואלי שלהם- כדחף רפראטיבי השואף לצמיחה אישית, יצירת מערכות יחסים בריאים ולא תלותיים ובלתי מספקים, שיקום הערכה העצמית הנמוכה המתבססת על תחושת אי שלמות בזהות ה העצמית. אחרי פרק זמן, בהדרכה נאותה, בתוך התהליך הטיפולי, רבים יקבלו מהמטפל גם כלים כיצד לגלות את המשיכה ההטרוסקסואלית החבויה בתוכם.