בקהילת אנשי המקצוע מתקשים להצביע בברור על הגורם המרכזי להתפתחותה של ההתמכרות המינית. מאידך ישנם מספר נקודות המאפשרות התבוננות מעמיקה והבנה רחבה יותר להתפתחותה של ההתמכרות ולחיזוקה.
העידן שבו אנו חיים, של מערכי תקשורת המונית וזמינות ונגישות כמעט בלתי מוגבלת לחומר פורנוגראפי, או חומר בעל אוריינטציה של גירוי מיני. בשונה מבעבר, כיום, ניתן להגיע באופן קל וזמין בן אם זה דרך המחשב, הטלפון, הפלאפון או מודעות גלויות בעיתונים, לפיתויים מניים תמורת כמה שקלים בודדים בלבד.
כל ה”שירותים” הללו נגישים לאדם באופן דיסקרטי ומהווים מוקד משיכה הגורמים למתמודדים רבים בעלי התמכרות מינית ליפול עמוק יותר לתוך כבלי האובססיה ולתוך מסלול חיים של הרס עצמי. תעשיית המין שותפה פעילה בהפלת אנשים ל”פח” וביצירת גל של אנשים אובססיביים מינית ומכורים מינית חדשים. כל אדם חדש שמפתח התמכרות למין מהווה עבורה מקור פרנסה. על אף שברור שלא כל מי שצורך שירותי מין הוא בכרח אובססיבי למין או מכור מינית, ברור גם כי הזמינות והנגישות והדיסקרטית הקיימים כיום מהווים גורמים מכריעים להתפשטותה של התופעה.
רבים מהמכורים מינית הוטרדו מינית בקטנותם (אף שהם אינם זוכרים זאת, או זוכרים זאת במעורפל). הטרדה זו עלולה להיות הטרדה פיזית, הטרדה נפשית רגשית על ידי סביבה לא בריאה, הטרדה מילולית או התנהגויות של הורים או בני משפחה שפגעו בהתפתחותו המינית של המתמודד.
במקרים לא מעטים ההתמכרות מופיעה באופן ישיר או עקיף גם אצל בני משפחה נוספים. נמצא קשר בין מציאותם של סימפטומים של דיכאון לבין התמכרות מינית, על אף אין יחס ברור וודאי שתי הפרעות האלו.
כמעט כל מי שסובל מהתמכרות מינית חווה חסך ביחסים תקינים עם המערכת המשפחתית הקרובה. ישנו קשר בין האווירה בבית, החום אותו מקרינים ההורים ובני המשפחה האחרים והתמיכה הרגשית אותה הם מעניקים, לבין התפתחותה של הההתמכרות המינית. כאשר ישנה מערכת רגשית לקויה נוצר חוסר ביכולת לפגוש ולהביע רגשות ונוצרת “נחות רגשית” המהוה גורם משמעותי בהיווצרות ההתמכרות המינית.