מחר, (יום שני) תנחת בארץ אישיות בלתי שגרתית – ד”ר ג’וזף ניקולוסי,תראפיסטמוביל והוגה השיטה הרפראטיבית, אשר יבקר בארץ וייפגש עם פסיכולוגים, רבנים מתמודדים ואנשי תקשורת. מי הוא ד”ר ניקולוסי? מהי השיטה הרפראטיבית? ומדוע ביתו הוצת? על כך בפוסט הבא:
.ד”ר ג’וזף ניקולוסי הוא המייסד והנשיא לשעבר של האגודה האמריקאית למחקר ולטיפול בנטיות הומוסקסואליות (NARTH), המאגדת שיח מטפלים מרחבי העולם. ניקולוסי התפרסם בעולם בעקבות “השיטה הרפראטיבית” אותה פיתח, שיטה לטיפול במשיכה ההומוסקסואלית. השיטה הרפראטיבית סוברת כי הומוסקסואליות היא ברת בירור וטיפול, ואף מציעה גישה טיפולית וכלים יעילים לתהליך הטיפולי.
ב-1973 הוצאה ההומוסקסואליות מה-DSM , מגדיר הפרעות הנפש של התאגדות הפסיכולוגים האמריקאית (APA). צעד זה נעשה בעקבות החוסר בכלים טיפוליים יעילים ובעיקר בעקבות הלחץ הפוליטי של האירגונים ההומוסקסואליים בארה”ב, אשר הביאו רבים לידי מסקנה כי הומוסקסואליות הינה מולדת ובלתי ניתנת לטיפול. אמנם, מטפלים רבים, בינהם ד”ר ג’וזף ניקולוסי, נותרו משוכנעים כי ניתן לסייע לאלפי המתמודדים שאינם מעוניינים באורח החיים ההומוסקסואלי.
ניקולוסי, אשר במשך כשלושים שנים ניהל מרפאה גדולה בה טופלו כ- 20,000 מטופלים, פיתח את שיטה המאפשרת למתמודד לברר את זהותו ולבחור במשיכה מינית הטרוסקסואלית. ניקולוסיפרסם ספרים ומאמרים רבים בנושא.
הפסיכולוג שלמה זלמן ג’סל הוא ממארגני הכנס שיתקיים מחר. “ד”ר ניקולוסימגיע לארץ מסיבות אישיות, ובהזדמנות זאת הסכים להרצות בכנס”, מספר לנו ג’סל.
לשיטה הרפראטיבית מתנגדים רבים, בינהם הארגונים ההומוסקסואלים שאינם בוחלים באמצעים. ניקולוסי סובל מאיומים, מהתנגדויות ומגילויי אלימות רבים כלפיו, בעבר אף ביתו הוצת בידי אלמונים.ג’סל מספר לנו כי בישראל ישנם מטפלים רבים וידועי שםהחוששים להגיע לכנס, מפחד ששמם יתפרסם ברבים.
ומדוע באמת יש מתגדים כה רבים לשיטה?
“יש לכך מספר סיבות” אומר ג’סל, “ראשית, הם חושבים שכל הרעיון של טיפול אומר שיש משהו לא בסדר בחיים ההומוסקסואליים, הם חושבים שאנו שיפוטיים כלפיהם. שנית, הם לא מאמינים כי טיפול יכול באמת לעזור, מי שנולד כך יישאר כך, ומי שהשתנה כנראה שמלכתחילה לא היה כזה, אך אנו אומרים שיש אפשרות לטפל ולעזור. בנוסף, הם טוענים כי הכשלון בטיפול גורם לתחושת אשם, לדיכאון ואף למחשבות אבדניות, אך אנו רואים כי האנשים הפונים מלכתחילה מרגישים כל כך מתוסכלים, וזה דווקא מרגיע אותם שיש מישהו שמבין אותם ויכול לעבוד איתם. הם יכולים לנסות ולראות. אחרי כמה זמן הם חווים התקדמות לא רק בנטיה אלא גם בעוד רבדים בחיים וגם אם לא הצליחו בשינוי הנטייה לגמרי, הם ראו שזה עזר להם להתקדם”.
האם כל מתמודד שייגש לטיפול יצליח?
“הצלחת הטיפול שונה מאדם לאדם, כמו בכל תראפיה. לא כל תרפיסט יוצר קשר טוב עם המטופל. לפעמים יש לאנשים כמה מטפלים והיו שהגיעו למצב שהחליפו מטפל והתקדמו הלאה. זה מאוד מצוי. טיפול הוא לא מדע מדוייק, זה שילוב של מטפל מטופל ועוד סיבות”.
האם השיטה הוכחה מבחינה מדעית?
“זה מוכח, אבל בגלל המציאות הפוליטית קשה מאוד לעשות מחקרים. הארגונים הגאים פרסמו במגזין שאנשים שנפגעו יבואו לדווח, זו דרך רצינית למחקר? יש הרבה מחקרים טובים המוכיחים שהשינוי קורה, אפילו אצל אנשים שלא הלכו לטיפול יש תהליך של בירור ושינוי הקורה מעצמו לפעמים. אני יכול להביא לך אלפי מקרים של מתמודדים שהטיפול הועיל להם, וכל סיפור כזה טוב יותר מכל מחקר, מתמודדים אלו יודעים עם מה הם הגיעו לטיפול ואיך הוא עזר להם”.
בקליפורניה, מקום הולדתו של ניקולוסי, הוצאו טיפולים אלו מחוץ לחוק. “בארה”ב זה נושא מאוד פוליטי”,מסביר ג’סל, “הפסיכולוגיה קשורה בפוליטיקה, כי אם יש אפשרות לבחור בנטיה המינית אז יש חשש שתהיה פגיעה בזכויות ההומואים. אני רוצה להבהיר שניקולוסי לא נגד זכויות הומואים. הוא רק עוזר למי שמרגיש שאין לו בחירה כדי שיהיה לו יותר בחירה. חלק מהמתמודדים מעורבים ב”התנהגות מינית כפייתית” והם מרגישים שזה לא הם. ולהם אנחנו מנסים לעזור”.
ג’סל מביע צער על כך שהשיח בנושא הוא חד צדדי. “ניסיתי לארגן כנסים בכמה אוניברסיטאות בארץ, אך הם דחו את ההצעה, אף אחד לא מוכן לדון בנושא ולחקור אותו, אז איך התחום הטיפולי בנושא יתפתח? הופקו כל כך הרבה סרטים על יציאה מהארון, אבל אף אחד לא מוכן לעשות סרט על סיפור אחר. ואח”כ אנשים שואלים איפה כל סיפורי ההצלחה. עלינו להשמיע את קולם של המתמודדים שהטיפול עזר להם, של המתמודדים שלא רוצים שיאמרו להם לא ללכת לטיפול, ושרוצים לבחור להיות מי שהם”.
ארגון “עצת נפש” הוא ארגון ארצי המיועד לכלל האוכלוסיה, ארגון המתמחה בסוגיות של התמכרות, זהות מינית ומיניות. הארגון רכש במשך השנים ידע רב בעזרה למתמודדים עם נטיות הומוסקסואליות, ומגיש להם אוזן קשבת וסיוע. עצת נפש מאמינה שעל כל מתמודד לברר את זהותו המינית ע”י בגישות טיפוליות שונות המותאמות לכל פונה באופן פרטני על פי בקשתו, ובניהן גם הגישה הרפראטיבית, אשר הוכיחה את יעילותה. אנו מברכים את ד”ר גו’זף ניקולוסי אשר השקיע ממרצו ומזמנו בפיתוח הגישה ואף היום מסתובב בעולם מתוך ההתמסרות לסיוע לאלפי מתמודדים.אנו מעריכים אותו על האומץ להשמיע בריש גלי את הדעה המשותפת למטפלים ולמתמודדים רבים ברחבי העולם.
פורסם ב:22/4/13